מקום לתשובות
הי שותפות אהובות!
במדור הזה עולות שאלות ותשובות שפורסמו בקבוצת וואטסאפ של מדרשת "פנימיות" בשם "המקום לכל השאלות" שאפשר לשאול בה שאלות בהשקפה, באישור מנהלת המדרשה כמובן וצוות המשיבים.
מה הקשר בין ההלכות שבת של ימינו לבין הציווי "לא תעשה מלאכה" בשבת? הרי לעלות 26 קומות ברגל הרבה יותר קשה ומייגע מאשר ללחוץ על כפתור של מעלית… איך אפשר להסביר למי שלא מבין את העניין באופן שכלי?
*
שאלה יפה.
ניתן קצת הקדמה כדי שנבין את הרקע:
התורה ציוותה על איסור מלאכה בשבת (אמנם נכתב שזה בשביל המנוחה בשבת אבל הגדרת האיסור היא 'מלאכה').
המלאכות האסורות בשבת נלמדות ממלאכת המשכן. כלומר, כל מלאכה שהייתה בעת בניית המשכן, נאסר לעשות בשבת, בין אם היא קלה בין אם היא קשה.
למשל, כתיבה וציור, שהן מלאכות שהיו קלות גם אז, ונאסרו.
ובהקשר של המעלית, כמו שכל מכשיר חשמלי אסור להפעיל בשבת בגלל יצירת האנרגיה החדשה ופעולות חישוב ומשקל וכדומה, כך גם המעלית. ואין לזה קשר אם זה קל או קשה.
כמובן שאדם שלא למד תורה באופן קבוע יכול להמשיך ולשאול על זה 'אבל למה ה' אמר שאת מלאכות שבת נלמד מהמשכן ולא קבע אותם לפי רמת קושי'?
אחד ההסברים לעניין (בשם הרמב"ן) הוא שהקפדת התורה היא על יצירה חדשה בפעולה בעולם ולא על מאמץ ועבודה. כלומר, עניינה של השבת הוא המנוחה מההתעסקות בשינוי העולם והתרכזות מחודשת במטרת הבריאה והחיבור של כל מה שעשינו בימי השבוע למלכות ה'.
אבל בשביל להבין דברים לעומק ובאופן המתקבל על ההבנה והלב, צריכים להתחיל ללמוד תורה בצורה קבועה ולקבל את התמונה הכוללת, את ההשקפה הכוללת, את החיבור לנלמד.
שותפות בדרך הוא בית חב"ד הראשון ברשת לבנות תיכון חרדיות. האתר מציע באהבה עזרה אנונימית בכל נושא, תכנים איכותיים ומעניינים ופלטפורמה כיפית להעלאת פוסטים משלך.