מה עושים שחברה שלי מנסה לשלוט בי?.. חושבת שהיא רמה אחת מעל חברות שלה?.. שכל מה שהיא תגיד לדעתה זה נכון וככה אני צריכה להתנהג..
יקרה ומקסימה שכמותך,
בשונה מקשר עם משפיעה למשל, שבו את יותר מקבלת והמשפיעה נותנת (לא סתם קוראים לה משפיעה..) חברות מבוססת על שוויון והדדיות. בחברות אמיתית, לפעמים את עוזרת לחברה שלך ולפעמים היא. לפעמים אתן הולכות למקום שהיא מציעה ולפעמים ההיפך. לפעמים היא טועה, ולפעמים את.. זה נכון שיש פעמים שאחת מהצדדים יותר רעשנית והשניה פחות, זה בסדר שאחת יותר נוטה להקשיב והשניה לדבר. ועדיין, לכל אחת צריך להיות מקום בחברות להביע את עצמה, ולהרגיש בנוח בחברות הזאת.
זה הא' ב' של חברות.
לשקול את החברות מחדש
עצם השאלה שלך מעידה עלייך שאת ילדה בוגרת, שחושבת על מעשייך. נשמע משאלתך שאת מרגישה שהחברה ה"שולטת" משליטה את דעתה בכל מצב, לא מתפשרת לפעמים והולכת עם רצונך – כמו שצריך להיות בכל קשר ובכל חברות. ייתכן שחברה זו לעתים משליטה את דעתה בצורה לא נעימה ולא מכבדת, הנותנת לך תחושה שהיא מתנשאת.
צודקת שזה לא נעים!! אם את מרגישה שאין לך מקום להביע את עצמך, שאת לחוצה ממנה, שהיא נותנת לך תחושה רעה
עלייך לבחון מחדש את הקשר
שתי נקודות ראשוניות שכדאי לקחת בחשבון:
ובכלל תמיד בשלבים הראשונים של החברות – ישנה חשיבות רבה ביותר לשים לב למעשים ולהתנהגות של החברה ולבחון אותה – האם היא מתנהגת בצורה נעימה לסביבה? האם היא עושה מעשים טובים או גוררת אותי לעשות דברים לא טובים ולא ראויים? האם החברות הזו טובה לי? האם אני מרגישה בנוח לדבר עם הילדה או לשתף אותה? האם אני יכולה לומר את דעתי במידה ואחשוב אחרת (= האם היא מכבדת אותי או שהיא חברה שלי רק בשביל הצרכים האישיים שלה?) – שאלות אלו צריכות ללוות אותנו בכל קשר שאנו יוצרות!
צעדים מעשיים
ועכשיו, לשאלתך.
ממליצה לך דבר ראשון לדבר איתה בצורה גלויה ולספר לה מה את מרגישה. אם הייתי במקומך – הייתי בוררת את מילותיי ומחפשת את המילים הכי פחות פוגעות ומצד שני- לא מעלימה שום הרגשה. הייתי מדברת איתה על הכל, בצורה נעימה ונותנת לה קצת דוגמאות. ייתכן מאד- שהיא מיד תצטער ותאמר שלא שמה לב לכך עד כה… מכאן החברות יכולה רק לעלות ולפרוח. מנגד, ייתכן שהיא תיפגע ואף תתקוף בחזרה. זה בסדר- קשה לשמוע ביקורת. תני לה כמה ימים לשקול את העניין ולחשוב על דברייך.
ייתכן שהשיחה הזו תגרום לכן להבין שהחברות הזו כבר לא בשבילכן ואז כל אחת תפנה בשמחה לדרך אחרת…
אם קשה לך לדבר איתה פנים אל פנים, את יכולה לכתוב לה מכתב מהלב. בו את משתפת אותה בתחושותייך ובהרגשותייך. אולי גם כדי לומר לה איך את היית רוצה שהחברות הזו תיראה ולהציע כבר פתרון. כמובן לסיים במילות שלום ורצון לגשר ולהתגבר על ההרגשה הלא נעימה.
בכל מקרה, אם את רואה שחברה שלך לא מבינה על מה את מדברת, מאשימה אותך בלי הצדקה ולא חוזרת בה וממשיכה את התנהגותה השתלטנית, למרות שאת מנסה להתנהג אחרת, אל תוותרי על עצמך!! חברות שתלטנית יוצרת נזקים קשים לטווח ארוך. זה הזמן לעזוב אותה והקב"ה בעז"ה יפתח לך חברויות אחרות, הוא לא רוצה שתסבלי.
מאחלת לך הרבה בהצלחה!
זכרי תמיד שהאדם תלוי בחברה שלו! "אוי לרשע ואוי לשכנו…." תמיד תבחני את הקשרים שאת יוצרת. בדקי שהם טובים לך ולסביבתך!
איתך בדרך, חלי
שותפות בדרך הוא בית חב"ד הראשון ברשת לבנות תיכון חרדיות. האתר מציע באהבה עזרה אנונימית בכל נושא, תכנים איכותיים ומעניינים ופלטפורמה כיפית להעלאת פוסטים משלך.